Glad Påsk!

Så va de tid för påskmat och årlig överkonsumtion av ägg.
Enligt mig är detta en väldigt trevlig men inte så märkvärdig tid på året och man kan antingen göra den kompicerad och nästan lite intensiv med familje firande och äggutdeling eller kan man fira påsken väldigt enkel och ja lungt, inte alls komplicerad. Men som vanligt är ju maten en stor det i det hela och den kan man ju med göra till en stor eller en lite enklare grej. Mina tips är:

Till något som passar alla är de klassiska påskbordet som påminner lite om julbort fast med mer kreationer på ägg, sallade, någon typ av lamm, påskskinka så klart, sill  med alla dess tillbehör och potatis,lax vilken typ som passar en, har man tillfälle kan janson gå in ganska bra och har man barn kan det va bra med köttbullar och prinskorv man man kan inprincip sätta fram vad som helst på ett påskbord och det passar alla som buffe vanligtvist gör men har ofta ganska mycket bakaom det och mycket gärster med;) Påskmust och påsköl är lämplig dryck.

Om man nu vill slå till med "fin middag" och trerättres så tänker jag..
Fördrink - Easter Kiss. (Bästa tillfället att bli av med ägglikör som man blandar med mandarinvadka, limejus, is och ingfära toppa med lite mynta, är en frach och perfekt smakretar)
Tilltugg - lite snittra med sill på knäckebörd (helst hembakat) med lite crém fresh och toppat med gräslök.
Ägghalvor med romröra ( väldigt enket och kan bli snyggare än man tror. Bara att halvera ett hårdkokt ägg och blanda rom med gräddfil och s.o.p och klicka på de halverade hårdkokta ägget, ganera med en dillkvist)
Förättt -  Får man tag i nässlor så är en nässelsoppa med lite kokt hackat ägg i en trevlig förätte om inte hittar några nässlor så kan man plocka fram påskkycklingen isället
och göra en len saffransoppa med chili och kyckling. Gult som påsken.
Varmrätt - Lamstek  så klart! jag föredara kryddad med rosmanrin och vitlök serveras med rödvinsky, sparris och ungsbakade rotfrukter, hembakad focatccha smaksatt med örter och en enkel tomat, roukola och rödlöksallad.
Desert - Ljumen choklad mouss smaksatt med apelsin och serveras med hallonsorbe. (kan va lite kenepingt med den "ljumna" så det går att servera chokladmoussen kall med. Sia har en sjukt god färdig hallonsorbet, annars är det rätt lätt att göra själv. Ganera gärna med lite apelsn)
Att dricka till: Fördrinken är ju redan klar. Till förätten tror jag vilket fall är ljus öl ett säkert kort.
Rödvin, kraftigt och fylligt och helt beroende på budget till varmrätten.
En kaffe gök eller lite grådask till deserten, heltberonende på sälskap och barskåp.

Om man nu vill ha en enkel och hyfsat bilig påsk middag går alltid knytkalas hem.
Ett annat menytips på en enkel och lyckar middag kommer här:
Varmrätt - Påsk kassler ungsbakad med annarnas serverad med potatisgratäng och spenatsallad med ägg och brödkrotonger.
( Sjukt enkelt, köp en bit kassler skiva den och lägg i en gratängform, toppa med lite konserverad annarnas, kan även lägga på lite riven ost, kör i ungen 30 minuter på 200 garder och servera med potatisgratäng. Gör en enkel och snabb spenatsallad med tomater, hårdkokt hakat ägg, brödkruonger och selleri, man kan slänga i vad som. Har man tid och lus kan man även gör nån god salladsdräsing)
Dessert - Klassiska påskbakelser
(Fyndigt och enkelt. Rulltårta köpt eller egen, fyllingen spelar inte så stor roll, Skiva rulltåratan, lägg en bit ner och spritsa på vispad grädde på ovansidan lägg sedan på en konserverad halverad persika på grädden så det ser ut som ett stek ägg. Fyndigt va;;)
Dryck till detta vad som än passar, jag tänker vitt eller öl. Kaffe till desserten.

Ja man kan fira påsk med olika typer av mat och detta va några av mina idér.
En annan är att man kan ta insperation från Persien som har väldigt intresant, spännande och framförallt anurlunda påskmat med massa roliga kryddor. Kanske skriver jag om de nästa är ;-)
Smakligmåltid:)




Källor. Mig själv, Arla och msn/mat


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0